• darkblurbg

Takotsubocardiomyopathie

Gepubliceerd op: 07-03-2019

Ik kreeg van een lieve cliënt van mij een bericht met als titel Takotsubocardiomyopathie. Ik dacht in eerste instantie dat hij zomaar een gek woord had ingetypt. Maar hij vertelde mij openhartig wat er eens is gebeurd en dat deze aandoening deze moeilijke naam heeft. Het zogenaamde naar Japanse viskruiken genoemde hartinfarct. De gebroken hart aandoening. Hij vertelde mij dat hij eens zo enorm veel liefdesverdriet heeft gehad dat hij op een nacht hierdoor zelfs verlamd op de vloer lag. Een vreselijk heftige ervaring. Dat kan liefde en liefdesverdriet met je doen.


Liefde is een prachtig iets. Als jet het hebt en deelt met iemand is het prachtig. De wereld lijkt mooier, je straalt, je voelt je gelukkiger. Je voelt de warmte en het gezelschap die er exclusief voor jou is.


Maar de liefde kent ook een keerzijde. Als het er niet meer is kan het hartverscheurend zijn. Vooral als iemand je verlaat terwijl jij dit niet gewild had. Of als je geliefde partner overlijdt. Dan is het letterlijk hartverscheurend. Ik hoor de verhalen van mensen wat het met ze doet. Het leven verandert ook vaak. Mensen komen alleen te staan. Hebben niemand meer om ’s avonds de dag mee dor te nemen, even een simpele knuffel is er niet meer. Niet meer het gevoel hebben dat er iemand is waar je op terug kunt vallen. Alleen naar bed en weer alleen opstaan. Ook valt het dan ineens des te meer op hoeveel koppels er zijn en hoe anders dat is. Hierdoor gaan mensen die alleen komen te staan hun leven vaak ook anders inrichten. Ze blijven meer binnen. Hebben minder leuke uitjes. Alles om te ontlopen dat je overal gezellige koppels ziet. De sociale contacten veranderen omdat veel mensen een stel zijn en als je als alleenstaande daar ineens naartoe gaat voelt het eerder alsof je het vijfde wiel aan de wagen bent.


Ik hoor deze verhalen veel en vind het erg rot voor deze mensen. Ik hoop dat mensen die wel een partner hebben zich kunnen inleven in alleenstaanden om hen heen en hen met oprechte intenties wel uitnodigen om leuke dingen met hen te doen. Dat kan het leven toch alweer heel anders maken.


Ik ben altijd heel blij dat ik mensen in ieder geval perspectief kan bieden om samen met hen op zoek te gaan naar een partner waardoor het leven weer die glans krijgt en er weer heel anders uitziet. Wat ben ik dan altijd blij voor hen als ik bericht krijg dat het gelukt is en het leven er met een partner weer heel anders uitziet! Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het levensgeluk van andere mensen.