• darkblurbg

Waarom DE vraag First Dates verpest

Gepubliceerd op: 29-12-2019

First Dates. Een leuk programma om naar te kijken. Heerlijk meeleven hoe verschillende mensen een blind date hebben. Vaak hebben ze nog nooit een blind date gehad. Sommigen zijn er behoorlijk bedreven in. Soms leuke gesprekken. Soms tenenkrommend! Als Matchmaker en Datingcoach vind ik het heel interessant om te zien wat er tijdens het programma gebeurt. Ook smul ik er altijd van om te kijken. Beentjes omhoog, kopje thee erbij en meegenieten. Heerlijk! Maar wat mopper ik meestal aan het eind! En niet zo’n klein beetje ook!

Het valt mij namelijk zo tegen wat het resultaat is van de dates. Er komen zo weinig relaties uit voort. Dat vind ik echt zo zonde. Wat gun ik het ze toch dat er relaties opbloeien. En ze zijn vaak vlakbij. Maar zien het vaak niet!

Mensen zitten hoopvol bij de bar te wachten op hun date, of komen aangelopen en worden door maître Sergio naar hun date gebracht. Even onwennig kennismaken. Soms onhandige kussen worden er uitgewisseld. Een pijnlijke stilte of een gekke vraag. Soms zijn mensen ontspannen en loopt het gesprek direct.

Daarna gaan ze lekker aan tafel zitten, maken ze een keuze uit de exotische gerechten die onlangs zelfs een chef kok niet kende, en gaan ze gezellig eten. Dan komen de gesprekken op gang.

Het valt op dat de koppels met zorg gematcht zijn. Op voorhand verwacht je als kijker hier veel van. Tenminste, ik wel. Interesses vallen op hun plek, ze voldoen aan het uiterlijke plaatje wat ze voor ogen hadden. Het klopt en hier zou muziek in kunnen zitten. Waarom komen er dan toch heel weinig relaties uit voort?

De gesprekken komen op gang. Zo’n etentje duurt lang en er wordt veel informatie uitgewisseld. Te veel vaak. En ze zitten er met een verwachting. Een hele hoge verwachting. Dat je nu de prins op het witte paard ontmoet. Mister right. Nu gaat het gebeuren! En daardoor gaan mensen, met name de dames, hun date erg beoordelen. Voel ik de vlinders al? Waar is het vuurwerk?

Dan is het toetje geweest. Soms worden er al romantische hapjes met elkaar uitgewisseld. Het lijkt leuk!! Het schatkistje met de rekening komt. Wie gaat betalen? Hartstikke galant, meestal betaalt de man. Dan nog even langs de camera. Vertellen wat je van de date vond. Hij vond het leuk. “Ja, hartstikke gezellig. Leuke vrouw,” Vertelt hij tegen de camera. “We hadden het gezellig en hebben leuke raakvlakken. “ Dan komt zij nog even alleen voor de camera. “Nou, hij is toch wel erg met sporten bezig…. Hij wil wel heel graag kinderen….Ja, hm…” Oh jee, denk ik dan. Wat is dit nu opeens? Het leek toch zo leuk? Oh jee, wat gaat er straks gebeuren. Want ja, dan komt DE vraag…!

Dan op de stoeltjes, samen in de lege ruimte. Heel ongemakkelijk. Hij zit er al. Zij ernaast. Gespannen wachten op DE vraag. Oh jee…. Dan komt ie. Daar is DE vraag:  “Willen jullie elkaar nog een keer zien??”

Hoopvol zit ik dan te kijken. Jij ook? En? Wat gaat er gebeuren? Ze hadden het gezellig. Hadden raakvlakken. Het leek leuk. Vaak denk ik dan: Ja! Ga ervoor. Maar oh, wat gebeurt er??

Hij vond het leuk had ie al verteld tegen de camera. En dan komt het. “Nou”, begint ze. “Ik vond het heel gezellig. Echt leuk hoor. We hebben leuk gepraat. Ik vind je hartstikke aardig. Misschien wel als vriend. Maar….. ik voel het niet. Ik mis de romantische klik. Ik voel het gewoon net niet.” Oh nee!!!!!

“Oh… eh…. Ja…..” Zegt hij dan meestal. “Ja, je hebt wel gelijk hoor. Ik voelde het ook niet hoor. Nee, heel verstandig. We laten het hierbij. Ik voelde het ook niet.”

Nou, dan begin ik dus keihard te mopperen. “Nee!!” Roep ik tegen de tv. Wat doen jullie nou! Wat had je nou verwacht! Dat je direct in vuur en vlam stond? Dat hij echt helemaal perfect is? Niemand is toch perfect! Dat hij echt die complete prins op het witte paard is? Maar daar gaat het toch ook niet om. Het gaat erom dat jullie het gezellig hadden. En hij, hij moet gewoon zeggen dat ie haar wel leuk vindt! Maar durft het niet!

Je zag dat ze leuk konden kletsen. Dat ze zich ontspannen konden voelen. Dat ze konden lachen. Zelfs raakvlakken hadden. Elkaar begrepen. Een gesprek konden voeren. En dat is wat er gebeurde tijdens hun date!

Dat is belangrijk. Vooral tijdens een eerste date. Dat het gewoon leuk is. Meer kun je niet verwachten. Hoe kun je nu na 1 date al weten of het hem al is? En dat hoeft toch ook niet. Vanwaar die scherpe beoordeling. DE vraag: Of je elkaar nog een keer wilt zien. Oftewel? Willen jullie de rest van je leven samen zijn? Ja, dat is direct wel heel persoonlijk en kwetsbaar. Dus wordt er bij twijfel gedacht. Laat maar. Veel te kwetsbaar. Straks denkt ie nog dat ik van alles wil. Dat ik makkelijk ben. Maar vrouwen zijn meestal voorzichtig. Willen het rustig aankijken.

Hartstikke jammer dus dat DE vraag gesteld wordt aan de koppels die heel goed bij elkaar zouden kunnen passen. Of ze elkaar nog een keer willen zien. Verander het format. Stel DE vraag niet. Zorg ervoor dat ze elkaar altijd 3 keer zien. Dan weet ik zeker dat er heel veel gelukkige stellen uit voort zouden komen. Wat zou dat toch mooi zijn. Veel gelukkige koppels die een fijne relatie krijgen en waar we weer eens iets van horen hoe leuk ze het samen hebben. En dat zou erin zitten want de matches zijn vaak hoopvol!

Maar nee, nu gaan veel mensen vertwijfeld en in de war weer verder met hun zoektocht naar de ware. Weten niet wat er mis is gegaan. Het was toch leuk? Ben ik niet goed genoeg dan? Jammer. Grote kans dat de ware gewoon wel tegenover hen zat. Maar dat ze gewoon, door DE vraag, met nee te beantwoorden, beide de andere kant weer op zijn gelopen. En nu ieder weer hun eigen zoektocht vervolgen naar de ware. Had gewoon “ja” gezegd op DE vraag, gewoon gezien wat er daarna ging gebeuren, en dan was je nu misschien wel heel gelukkig geweest in de liefde en had je de ware wel gevonden!